Дограмата е очите на жилището – чрез нея влизаме в пряк контакт с външния свят. Благодарение на дизайна и разположението и, дограмата до голяма степен създава усещането ни за уют, влияе върху функционалността на помещенията и външния облик на сградата. Днес, в стремежа си да намалят разходите за отопление много хора предприемат ремонти с цел подобряване топлинната ефективност на жилищата си, а първата стъпка е подмяна на дограмата.

Това е съвсем обяснимо,  тъй като е известно, че през прозорците загубите на топлината са най-голями, като в дадени случаи могат да  достигат до 60%. Изборът на вид и марка дограма е труден процес, който зависи от личните предпочитания и планираните  финансови средства. Какви са все пак основните характеристики на PVC дограмите?

Материалът – Както и при всяко друго производство, решаващ за качеството на дограмата е материалът, от който са изработени. Предимство се дава на поливинилхлоридът , но очевидно е, че купувачът не може да извършва химически анализи и лабораторни тестове – единственото спасение е да се купува продукция само от реномирани световни производители. Това е гаранция, че след време няма да се съжалява за дребната икономия при покупката на дограма.

Армировка -профилите от PVC дограма се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления (профили с квадратно или правоъгълно напречно сечение) по височина и широчина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство.

Коефициент на топлопреминаване – К: Неговата стойност определя способността на дограмата да провежда топлина, респективно големината на топлинните загуби. Измерва се във ват (W) за 1 m2 за един час при температурна разлика от двете страни на прозореца 1 оС.Колкото този коефициент е по-нисък, толкова по-малки ще бъдат загубите на топлина през прозореца.

Шумоизолация – измерва се в децибели (dB) – Този показател показва степента на заглушаване на външния шум, който, особено в условията на големия град, прави обитаването на сградите крайно некомфортно, намалява работоспособността и в крайна сметка трайно уврежда здравето.

Типове прозорци и отваряне

Еднокрил - Обикновено отваряне   

Врата Врата с неотваряем прозорец Врата с отваряем прозорец Плъзгане тип VW